Jaktartikel

Såhär väljer du rätt jaktvapen

Välj rätt jaktvapen

Välj rätt jaktvapen

När du ska köpa ett nytt jaktvapen bör du först fundera på vilken jakt du egentligen bedriver. Då detta är avgörande för vilket vapen du faktiskt behöver. Även kaliber, kikarsikte och ammunition bör väljas utefter typen av jakt.

  • Pyrschjakt – De allra flesta föredrar en studsare i klass 1 med extremt bra precision. Och dessutom tillräckligt kraftig för dovhjort och älg men inte för kraftig för rådjur.
  • Drevjakt – Beroende på vilken slags jakthund du har och hur hunden jobbar bör du välja ett hagelgevär, studsare eller halvautomat. För bästa resultat bör du använda ett lågförstorande kikarsikte eller en aimpoint.
  • Hundförare – Eftersom hundförare oftast hamnar i kortare skottläge med buskage och annat i vägen är det smidigast med en grövre kaliber. Gärna en kombi med en pipa med vanlig kula och den andra med hagel.
  • Älgjakt – Under ett jaktpass för älg är det däremot att föredra en hederlig 30-06.
Ha i åtanke när du köper ett nytt jaktvapen

Ha i åtanke när du köper ett nytt jaktvapen

Om du är helt ny på detta med jakt och vapen är det lätt att luras att köpa ett jaktvapen paket. Visst är vissa tillbehör nödvändiga men absolut inte alla. Hör dig för i jaktlaget vad som faktiskt är viktigt att köpa från början som en nybörjare och vad som kan läggas till vid ett senare tillfälle.

Ska du köpa ett begagnat jaktvapen?

Eftersom det är vanligt att ärva begagnade jaktvapen av föräldrar finns det alltid en massa jaktvapen på den begagnade marknaden. Men när du köper ett begagnat jaktvapen bör du vara extra noga när du kontrollerar vapnet och gärna ta med det till skjutbanan för att prova vapnet innan du slutför köpet. Dessutom kan det tillkomma en del kostnader för att uppdatera vapnet. Så som att gänga om, montera en skena för fästen och annat som kan behöva uppdateras.

Begagnat eller nytt – vilket är bäst?

Begagnat eller nytt - vilket är bäst?

Då du köper ett nytt vapen får du alltid garanti och vet med dig att vapnet faktiskt fungerar som det ska. Vilket är en riktigt skön känsla när du sitter på passet. Men det är väldigt dyrt att köpa ett helt nytt jaktvapen. Och därför kan begagnade vapen vara ett bra alternativ.

Och om du dessutom köper ett begagnat vapen av en återförsäljare vet du med dig från början att allt fungerar som det ska och är ordentligt servat. Plus att det är det miljövänliga valet att göra. Ett begagnat jaktvapen påverkar inte miljön negativt medans ett nytt har stor negativ påverkan på miljön.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.